Forskning i praksis

Foto: Henning Helle

Du finner forskere innenfor alle fagfelt fra naturfaglige fag til språkfag, idrett, kunst mat og samfunnsfag. Forskere prøver å finne ut hvordan verden fungerer. Uansett hva du skal jobbe med som voksen, vil du nyte godt av å lære systematiske måter å finne ut av problemstillinger på. På denne siden vil vi presentere noe av det siste de ulike klassene har arbeidet med.

Har du spørsmål til innholdet kan du kontakte faglærerne:

8. trinn: Arne Hannisdal og 9. trinn: Roy Henning Helle

Les spennende forskning fra Brannfjell skoleåret 2016-2017:

• Hva gjør en regneoppgave vanskelig? Finn ut hva i denne prisbelønte rapporten om Nasjonale Prøver, som har blitt presentert i Utdanningsetaten.
  • Elevene på Brannfjell låner mange bøker, men leser de egentlig alle bøkene de låner? Finn ut i studien av elevenes bibliotekvaner.
  • Smaker økologisk mat bedre enn konvensjonell mat, eller kan man egentlig merke forskjellen? Varierer det fra produkt til produkt?
  • Et kult du kanskje har sett, kan gjøre vann til is med å kakke en underkjølt flaske. Men hvor lett er det i praks-is? Finn ut i rapportene "Vann til is på et slag" og "instant freezing water".
  • Hva smelter raskest av hvit sjokolade eller selskapssjokolade? Hvorfor?
  • Kan man lære seg programmering fra nettet alene? Les hvordan i "Processing fra nett".
  • Hvor lett er det å lage en tverrfaglig robot - eller for å så det på en annen måte: en polkadansende, gitarspillende, headbangende robot? LEGO NXT YoloBot 2060 er forsket frem til å gjøre dette.
  • De fleste er høyrehendte og gjør ting best med sin dominante hånd. Men er den også mer følsom en den andre? Iskalde resultater i rapporten.
  • Netflix har tatt over mye for vanlig TV i dag. Men hvordan er ungdommers vaner der? Er det forskjell på hva og hvordan gutter og jenter ser?
  • Hvorfor liker man kjendiser? Er det fordi de er flinke til noe eller fordi de som regel er pene mennesker? Liker gutter og jenter kjendiser på forskjellige måter?
  • Er undertøy en oppfinnelse? Hvorfor har kvinner et stort valg av undertøy mens menn har to og kjøper i store pakker? Hvilke herreunderbukser er mest komfortable?
  • Bil, tog eller buss? Bestemmer reiselengden hva slags transportmiddel vi velger å ta? Velger vi det mest praktiske eller tenker vi mest på miljøet?
  • Hvilken farge er det på tuppen av Pikachu sin hale? Sier heksen egentlig: "Mirror, mirror on the wall..."? Mange går rundt å husker ting som aldri har vært riktig. Kan dette være bevis på parallelle universer som påvirker hverandre? Dette kalles Mandela-effekten.

Roy Henning Helle, faglærer i "Forskning i praksis"