Forskning i praksis

Foto: Henning Helle

Du finner forskere innenfor alle fagfelt fra naturfaglige fag til språkfag, idrett, kunst mat og samfunnsfag. Forskere prøver å finne ut hvordan verden fungerer. Uansett hva du skal jobbe med som voksen, vil du nyte godt av å lære systematiske måter å finne ut av problemstillinger på. På denne siden vil vi presentere noe av det siste de ulike klassene har arbeidet med.

Spørsmål?

Har du spørsmål til innholdet kan du kontakte faglærerne:

• 8. trinn: Arne Hannisdal
  • 9. trinn: Roy Henning Helle

Forskning fra skoleåret 2016-2017

Les spennende forskning fra Brannfjell skoleåret 2016-2017:

• Hva gjør en regneoppgave vanskelig? Finn ut hva i denne prisbelønte rapporten om Nasjonale Prøver, som har blitt presentert i Utdanningsetaten.
  • Elevene på Brannfjell låner mange bøker, men leser de egentlig alle bøkene de låner? Finn ut i studien av elevenes bibliotekvaner.
  • Smaker økologisk mat bedre enn konvensjonell mat, eller kan man egentlig merke forskjellen? Varierer det fra produkt til produkt?
  • Et kult du kanskje har sett, kan gjøre vann til is med å kakke en underkjølt flaske. Men hvor lett er det i praks-is? Finn ut i rapportene "Vann til is på et slag" og "instant freezing water".
  • Hva smelter raskest av hvit sjokolade eller selskapssjokolade? Hvorfor?
  • Kan man lære seg programmering fra nettet alene? Les hvordan i "Processing fra nett".
  • Hvor lett er det å lage en tverrfaglig robot - eller for å så det på en annen måte: en polkadansende, gitarspillende, headbangende robot? LEGO NXT YoloBot 2060 er forsket frem til å gjøre dette.
  • De fleste er høyrehendte og gjør ting best med sin dominante hånd. Men er den også mer følsom en den andre? Iskalde resultater i rapporten.
  • Netflix har tatt over mye for vanlig TV i dag. Men hvordan er ungdommers vaner der? Er det forskjell på hva og hvordan gutter og jenter ser?
  • Hvorfor liker man kjendiser? Er det fordi de er flinke til noe eller fordi de som regel er pene mennesker? Liker gutter og jenter kjendiser på forskjellige måter?
  • Er undertøy en oppfinnelse? Hvorfor har kvinner et stort valg av undertøy mens menn har to og kjøper i store pakker? Hvilke herreunderbukser er mest komfortable?
  • Bil, tog eller buss? Bestemmer reiselengden hva slags transportmiddel vi velger å ta? Velger vi det mest praktiske eller tenker vi mest på miljøet?
  • Hvilken farge er det på tuppen av Pikachu sin hale? Sier heksen egentlig: "Mirror, mirror on the wall..."? Mange går rundt å husker ting som aldri har vært riktig. Kan dette være bevis på parallelle universer som påvirker hverandre? Dette kalles Mandela-effekten.